Изберете страница

Первази, козирки Видове

Подпрозоречни дъски, козирки и первази

За допълнителен комфорт и удобство в дома Ви прозорците могат да бъдат оборудвани с вътрешни подпрозоречни дъски или водоотвеждащи алуминиеви козирки и первази. Поставянето им придава завършен вид на всеки прозорец. Много често на подпрозоречния перваз се устройват импровизирани цветни градини, които придават уют и оригиналност на дома.

Вътрешни дъски и первази – от PVC

Подпрозоречната дъска (перваз) е хоризонтална дъска, която се поставя в основата на прозореца. Произвежда се от от устойчив PVC материал, с атрактивна и здрава повърхност. Има профилирана обемна форма, с много кухи камери,чрез които се постига изключителни изолационни качества, превъзхождащи естествените материали.
ПВЦ первазите са лесни за поддръжка и почистване, устойчиви на почистващи препарати, на изтъркване, драскане и пепел от цигари. Не поемат вода, а водните кръгове, които могат да възникнат от влажни саксии или поставени чаши, може лесно да се почистят. Освен това са Нечувствителни към топлина – доори загряване от слънчеви лъчи до 60 градуса С не представляват проблем за PVC первазите.

Предлагат се в многообразни цветове в разцветки, наподобаващи дървесен фладър – златен дъб, тъмен дъб, махагон, блатен дъб и разцветки, наподобаващи мрамор или гранит. Предлагат се също в различни ширини, според вашите предпочитания.

Ако сте решили да имате вътрешни подпрозоречни дъски, желателно е да ги заявите още при поръчване на дограмата. В повечето случаи има възможност и за монтаж перваза след монтажа на прозореца, стига да има достатъчно разстояние, където тя да се побере – поне 20 мм.

Външни первази и козирки – алуминиеви

Външни первази

Поставянето на външен перваз ви спестява обработването на зида отвън със строителни материали от рода на теракот, мрамор и други. Первазът спомага и за по-ефективно водоотливане на влагата, тъй като има изразен фабричен наклон. Монтира се челно на касата на прозореца и настърча напред. Предлагат се в многообразни цветове и в различни ширини, според вашите предпочитания.Изработени са от алуминий, с възможност за прахово боядисване по каталог RAL.

Козирки

За козирки се изполват същите водоотливни дъски, които служат за външни первази. Козирките имат преди всичко защитна функция и предпазват от оттичане на вода от етажите над поставената дограма и покривните конструкции. Предлагат се в различни цветове и размери.